7 onmisbare tips voor de Young Professional

Het einde van je studie is in zicht. Je bent bezig met je scriptie en de eindstreep nadert. Je hebt besloten niet verder te studeren en opzoek te gaan naar de eerste baan. Maar waar begin je als Young Professional? Hoe zoek en vind je die eerste toffe job? In deze blog zet het team van SV Werkt 7 tips voor het vinden van een baan na het afronden van je studie op een rijtje.

1. Geloof in jezelf als Young Professional

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip is: Geloof in jezelf. Je bent nieuw op de arbeidsmarkt, maar je hebt als recent afgestudeerde genoeg kennis van jouw vakgebied om een steentje bij te dragen aan de arbeidsmarkt. Laat je er als Young Professional niet van weerhouden om te solliciteren op een baan waar een aantal jaar werkervaring voor wordt gevraagd. De meeste werkgevers vragen een aantal jaar ervaring voor een functie, maar onthoud dat iedereen ooit de eerste stap heeft moet zetten. Zolang je in jezelf gelooft en je je kennis en kunde kunt onderbouwen ben je al een heel eind op weg.
Bij SV Werkt geloven wij heilig in de kracht van een Young Professional. Wij kijken graag verder dan het aantal jaar werkervaring en zijn ervan overtuigd dat het hebben van een gezonde drive om te presteren de beste voorspeller is voor succes op de arbeidsmarkt. Wij zijn dan ook altijd opzoek naar Young Professionals die #Uithetjuistehoutgesneden zijn.

2. Out of te box denken

De volgende tip die wij je graag willen meegeven is om out of the box te denken. Focus je niet alleen maar op vacatures die passen bij de branche waarvoor jij gestudeerd hebt. Analyseer je studie en ga voor jezelf na welke modules jij het leukst vond. Stel jezelf de vraag waarom dit zo is en bedenk welke functies daar nog meer bij aan zouden kunnen sluiten. Hoeveel mensen in jouw omgeving werken in het vakgebied waar zij voor gestudeerd hebben?

3. Leg de lat niet te hoog

Bij tip 1 en 2 gaven we aan dat het belangrijk is om in jezelf te geloven en out of the box te denken bij het zoeken en solliciteren naar een geschikte functie. Belangrijk daarbij is om te onthouden dat dit de eerste baan is na je studie en dus een functie zal zijn waarin jij kan groeien en stappen kunt maken. Dit zal dus (in de meeste gevallen) niet gelijk je droombaan zijn. Onthoud dat het ook heel saai zal zijn als je nu al in een functie zou beginnen die voor jou klinkt als de ideale baan. Dan zou je immers geen doel meer hebben om naar toe te werken. Stel prioriteiten, bedenk wat voor jou belangrijk is maar wees niet te streng voor jezelf. Je bent immer een Young Professional.

4. Proactief zijn

Het vinden van een baan is een proces wat tijd kost. Zeker met het oog op de huidige pandemie en de arbeidsmarkt. Wees je er van bewust dat je ook tijd zal moeten steken in het vinden van die toffe eerste job. Gebruik je tijd daarom nuttig. Kijk welke zoektermen het beste werken voor de functies die jij zoekt. Spit elke dag minstens alle platformen 1x grondig door. Geef op je LinkedIn profiel aan dat je open staat voor werk en verwerk in je profiel dat je je studie afgerond hebt.
Ga voor jezelf na welke bedrijfscultuur je aanspreekt en schrijf voor jezelf op welke bedrijven aansluiten bij deze cultuur. Bedenk of je bij deze bedrijven zou willen werken, speur op de websites van deze bedrijven of er interne vacatures zijn en schroom niet om een open sollicitatie te sturen. Zo zien bedrijven dat je proactief bent en lef hebt. Niet geschoten, is altijd mis.

5. Ken je talenten en kwaliteiten

Eerder gaven we aan dat het handig kan zijn om je studie te analyseren en na te gaan waarom bepaalde modules jou zo aanspraken. Het is belangrijk om voor jezelf te kunnen motiveren waarom een baan jou nu precies aanspreekt en geschikt is voor jou. Vanuit hier kun je makkelijk naar een baan zoeken en dit kun je goed gebruiken tijdens je sollicitatiegesprekken. Neem de tijd om jouw talenten en kwaliteiten te ontdekken. Praat met mensen uit je omgeving of met een job-coach. Neem de tijd om dit te ontdekken, op papier te krijgen en te verwerken in je CV en motivatiebrieven. Tip: Op onze website vind je een persoonlijkheidstest die je kan helpen om te ontdekken waar jouw talenten en kwaliteiten als Young Professional liggen: Persoonlijkheids test 16personalities – SV Werkt – Leer jezelf beter kennen.

Probeer in je CV en motivatiebrief niet een eindeloze lijst aan talenten en kwaliteiten te noemen. Houd het kort en persoonlijk. Je weet zelf welke talenten en kwaliteiten jou, ook echt jou maken.

6. Maak gebruik van je netwerk

Eerder gaven we de tip om je LinkedIn profiel te updaten en te laten weten dat je open staat voor een nieuwe baan. Wanneer je dit aangeeft op je profiel, weten mensen uit je netwerk je beter te vinden. Verder is het natuurlijk sowieso handig om te informeren naar eventuele functies bij oude stage adressen of bedrijven waar je tijdens je studie onderzoeken en/of opdrachten hebt gedaan. Of ga gewoon eens een praatje maken op deze adressen. Laat ook al je vrienden en familie weten dat je opzoek bent naar een startersfunctie. Alle beetjes helpen.

7. Wees lief voor jezelf

Als laatste willen we je meegeven dat het vinden van een baan een langdurig proces is, waarbij je (waarschijnlijk) te maken gaat krijgen met tegenslagen, zoals een afwijzing. Zie dit allemaal als een leerproces, reflecteer op jezelf en ga na waar je je nog kunt verbeteren maar wees vooral lief voor jezelf. Onthoud dat je heel veel kan, ken je sterke en zwakke punten en ga er voor! Zorg ervoor dat je in de tussentijd lekker actief blijft, met bijvoorbeeld je huidige bijbaantje, het volgen van een interessante cursus of ga als vrijwilliger aan de slag. Zorg ervoor dat je CV mooi gevuld blijft.

Wij hopen dat je iets gehad hebt aan onze tips en wensen je heel veel succes en plezier bij de zoektocht naar je eerste baan! Vergeet natuurlijk niet eerst van je vakantie te genieten.

Liefs,

Team SV Werkt

PS wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen doen: Kijk eens op Jouw carrière

 

Volg ons op LinkedIn