Young professional in tijden van corona

Medewerker aan het woord. Deze keer Liselot over hoe zij in tijden als corona als young professional haar baan bij SV Werkt vond. 

Precies een jaar geleden stond mijn agenda vol met deadlines van schoolopdrachten, werkdagen, etentjes met vriendinnen en feestjes. Als vierdejaarsstudent van de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden had ik het erg druk met het combineren van mijn sociale leven met mijn studie en bijbaan. Toch ging mij dit altijd erg goed af en kon ik me niet voorstellen dat de inhoud van mijn agenda ineens zó drastisch zou veranderen als deze deed op 15 maart 2020.

En toch gebeurde dat..

In december 2019 las ik voor het eerst een bericht over SARS-CoV-2 . Op dat moment was dit voor mij een ver-van-mijn-bed-show en was ik in de veronderstelling dat dit ook zo zou blijven. Het jaar 2020 zou voor mij in het teken staan van afstuderen en reizen. Naarmate de tijd verstreek en de besmettingen van COVID-19 wereldwijd opliepen, slipte bij de gedachte door mijn hoofd dat dit virus weleens gevolgen voor mijn reisplannen zou kunnen hebben. Al was ik daar niet van overtuigd. Toen op 15 maart onder andere de horeca zijn deuren moest sluiten en later ook de scholen, kon ik er niet meer omheen. Ook de inhoud van mijn agenda veranderde.

Afstuderen tijdens corona

De colleges voor het afstuderen werden online gegeven en ook de interviews voor mijn onderzoek kon ik niet meer face-to-face uitvoeren. Verder waren de gevolgen van het virus voor mij gelukkig niet zo schrijnend als voor anderen, ik was immers gezond en hoefde mij financieel nergens zorgen om te maken. Het afstuderen verliep vrij soepel, al was het soms wat lastig om afspraken via Teams in te plannen en vragen te stellen aan de docenten.

Naarmate de maanden en persconferenties verstreken besefte ik me dat mijn geplande reis naar Australië niet meer door kon gaan. Tijd voor een plan B. Na het behalen van mijn diploma beginnen aan een pre-master? Maar wil ik wel een master doen? Al snel viel ook dit plan af, de aanmeldingsdeadline voor de pre-master was namelijk verstreken. Ik had me te lang vastgehouden aan mijn reisplannen… Ondertussen focuste ik mij op het afstuderen en behaalde ik in juli 2020 met succes mijn diploma als Toegepast Psycholoog.

Op zoek naar een baan als Young professional

Toen in juli alles omtrent het coronavirus weer beter leek te gaan kon ik weer aan de slag bij mijn bijbaan en startte ik ondertussen mijn zoektocht naar een baan die aansloot bij mijn studie Toegepaste Psychologie. Nu zowel mijn reis- als pre-masterplannen gestrand waren, was op zoek gaan naar een baan mijn nieuwe doel. Ergen hield ik nog een sprankje hoop dat ik in de nabije toekomst toch nog op reis zou kunnen. Ik hield dit dan ook in gedachte tijdens mijn zoektocht naar een baan.

De zoektocht naar een baan bleek toch moeilijker dan ik dacht. Tijdens mijn studie wist ik heel goed wat ik interessant vond, namelijk: arbeid- en organisatiepsychologie. Maar hoe vertaal ik mijn interesses naar de praktijk? Inmiddels had ik volledig geaccepteerd dat mijn reis voorlopig niet meer door zou gaan en lag mijn volle focus op het vinden van een toffe startersbaan. Tijdens mijn zoektocht viel mijn oog op SV Werkt, en wekte direct mijn interesse. Op de website van SV Werkt las ik dat zij hét platform voor de sociale zekerheid zijn waarop bevlogen talenten, bedrijfsleven en overheden elkaar vinden. Ik merkte op dat SV Werkt starters de kans biedt voor de eerste stap in hun carrière in de sociale zekerheid, bij zowel nationale- als internationale bedrijven maar ook dat je  kiest voor diversiteit aan opdrachten. Voor mij leek dit precies hetgeen wat ik op dat moment nodig had. Ik was namelijk op zoek naar een organisatie die vertrouwt op de kwaliteiten van een starter, hen de mogelijkheid biedt om ervaring op te doen bij mooie opdrachtgevers om op deze manier een mooi CV op te bouwen.

SV Werkt 

Ik besloot contact op te nemen met Daisy en na een aantal keer telefonisch contact te hebben gehad met haar, nam Jeroen contact met mij op. Jeroen had een toffe opdracht voor mij en nodigde mij uit om hierover in gesprek te gaan. Tijdens dit gesprek kreeg ik steeds meer vertrouwen in de formule van SV Werkt. Tijdens mijn opleiding heb ik een interesse in talentmanagement ontwikkeld en ben ik ervan overtuigd geraakt dat iemand qua ervaring niet volledig aan hoeft te sluiten bij de eisen van een functie om daar goed in te functioneren maar dat juist de talenten van een persoon de beste voorspeller zijn voor succes in een functie. Jeroen leek dit volledig te begrijpen en toe te passen binnen SV Werkt. Ook het werken op opdrachtbasis, de werkwijze van SV Werkt, leek volledig bij mij aan te sluiten en was voor mij de uitgelezen kans om als nieuwsgierig en energiek persoon ervaring op te doen in het bedrijfsleven.
Ik kwam vol goede energie uit het gesprek en dezelfde middag had ik officieel mijn eerste baan via SV Werkt bij ASML.

Op dit moment

In plaats van dat ik in Australië ben, heb ik nu de eerste stap in mijn carrière gezet. Het was als starter in coronatijd even schakelen. Bedrijven nemen in deze onzekere tijd nu eenmaal minder snel nieuwe (onervaren) medewerkers aan.

Toch heb ik vanuit SV Werkt de kans gekregen om als Young Professional mijn talenten in te zetten en verder te ontdekken binnen een internationaal bedrijf. Momenteel ben ik, samen met een team van andere Young Professionals met veel plezier aan het werk als HR Representative bij ASML. Een mooie eerste stap in mijn carrière. Het werken op opdrachtbasis geeft mij daarbij ook nog eens de mogelijkheid om in de toekomst eventueel toch nog die reis te maken of om toch verder te studeren. Al met al ben ik erg blij met de keuzes die ik als starter in coronatijd heb gemaakt en de stappen die ik heb kunnen ondernemen.

Auteur: Liselot Bes , HR Representative