Waarom wij niet graag hard werken

“Als je snel vooruit wil ga alleen, als je ver wil komen ga samen” zo kreeg ik jaren geleden op mijn hart gedrukt door mijn toenmalige collega met Keniaanse roots.  Het bleek een Afrikaans gezegde waar wij regelmatig aan refereren binnen ons team. Onze filosofie is namelijk eenvoudig. “We zijn uit het juiste hout gesneden”. En daarmee bedoelen we vooral dat we niet graag hard werken, maar vooral slim willen werken.

Er zijn genoeg organisaties waar heel hard gewerkt wordt, naar reeds bij de start van ons bedrijf hebben we onszelf voorgehouden dat dit nimmer een doel op zich mag worden. Wij werken liever creatief en oplossingsgericht in een halve dag, dan dat we ons overwerken. Wat een vies woord eigenlijk; overwerken.

Slim werken

In de sollicitatiegesprekken wordt ons vaak gevraagd om voorbeelden te geven of uit te leggen wat we dan verstaan onder slim werken. Een mooi voorbeeld is dat wij een arbeidsweek stimuleren van 32 uur. Wij zijn ervan overtuigd dat het bijzonder prettig is om de beschikking te hebben over een extra vrije dag. Een extra dag die je dan beschikbaar hebt voor creativiteit, bewegen, studie of persoonlijke ontwikkeling. Wij geloven dat je dan juist het verschil gaat maken in je prestaties. Een ander voorbeeld dat ons aanspreekt is van Margriet  Sitskoorn (Neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie). Pas als we begrijpen hoe ons brein werkt en van daaruit onze vaardigheden verder ontwikkelen, zullen we succesvoller en gelukkiger worden. Regelmatig een moment voor bezinning om te kijken of je iets slimmer of anders kunt doen is volgens haar een slimme manier om uiteindelijk beter te presteren.

Bewuste keuzes maken

Precies dit is ook de reden dat we er niet voor hebben gekozen om te nomineren voor de FD Gazelle Awards: Award voor de snelst groeiende organisaties binnen Nederland. We voldoen meer dan ruimschoots aan alle criteria en we zouden volgens onze accountant zelfs hoge ogen gooien om als winnaar uit de bus te komen. Het zou daarnaast ook mooie exposure opleveren; zo was zijn gedachte. We hebben hem vriendelijk bedankt, want hier willen we bewust niet aan meedoen. Het zou namelijk zomaar eens de uitstraling kunnen geven we snel willen gaan, terwijl we toch echt liever willen uitstralen dat we vooral ver gaan komen.