Solliciteren anno 2019: hoe krijg je de baan die je wilt?

Vroeger kreeg ik bij het vak Nederlands een hele module over het schrijven van oldskool sollicitatiebrieven, gevolgd door een tentamen. Gek eigenlijk, als je er nu over nadenkt. Solliciteren is toch wel heel erg veranderd. Hoe krijg je anno 2019 de baan die je wilt?

Hoewel veel bedrijven een nette brief nog steeds wel op prijs stellen, zijn er natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden. In tijden van hoogconjunctuur en een lage werkloosheid is het niet zo moeilijk om aan een baan te komen. Maar krijg je dan ook de baan die je wilt, die precies bij je past? Vijf tips.

1: Google jezelf eens een keer (en schrik je wezenloos)

Het eerste wat een potentiële nieuwe werkgever doet na het ontvangen van jouw sollicitatie is je naam intypen op Google (ja echt). Alle reden dus voor jou om jezelf ook eens te googlen. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?

Vaak schrik je jezelf wezenloos: tussen de zoekresultaten vind je gekke filmpjes, allerhande partypics en artikeltjes waarin jouw naam genoemd wordt. Tijd om schoon schip te maken dus. Zorg er zo snel mogelijk voor dat je ook op Google goed naar voren komt.

2: Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is

LinkedIn is jouw CV. Hierop ziet je nieuwe werkgever welke opleidingen je gedaan hebt, wat je ervaring is, wie jou aanbevelen en welke cursussen en trainingen je in the pocket hebt. Maar dan moet je dat er natuurlijk wel aan toevoegen…

Stop eens een uurtje in je LinkedIn-profiel: dat doet wonderen voor je toekomstige salaris. Denk ook aan je foto. En vergeet ook niet je 06-nummer en je e-mailadres toe te voegen en openbaar te maken: zo kunnen recruiters jou bereiken met mooie baanmogelijkheden.

3: Wordt specialist

Je was vast niet de enige student in jouw klas. Voor de baan van jouw dromen heb je dus altijd concurrentie van anderen met dezelfde opleiding. Hoe eerder je ‘iets extra’s’ toe kunt voegen aan je CV, hoe interessanter jij wordt.

Volg een training, doe een interessante minor of ga eens vrijwilligerswerk doen. Juist als die ervaringen niet perse in het verlengde van je opleiding liggen, voeg je iets unieks toe aan je CV, waardoor je de ideale kandidaat wordt.

4: Schakel je social media-netwerk in

Waarom zou jij zelf urenlang googlen als anderen je kunnen helpen aan een nieuwe baan? Jouw netwerk op social media kent jou en je kwaliteiten. Als iemand anders je aandraagt bij een werkgever heb je direct een streepje voor op andere sollicitanten.

Vertel dus gerust online dat je een nieuwe baan zoekt en deel je CV. Zo maak je het je netwerk makkelijker om met je mee te zoeken. Op die manier vind je banen waar je waarschijnlijk zelf niet op was gekomen!

5: Solliciteer met een vlog

Sollicitatiebrieven zijn maar saai. De ene sollicitatiebrief lijkt precies op de andere. Allemaal even formeel en netjes. Waarom maak je niet een filmpje waarop je jezelf introduceert? Vertel wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt. Vertel ook vooral waar je heen wilt en wat je wilt bereiken in het leven. Beeld blijft veel langer hangen dan tekst, dus jij valt gegarandeerd op. Bovendien ziet je toekomstige werkgever direct wat voor vlees hij in de kuip heeft. Ideaal toch?

Als het gaat om solliciteren is voorbereiding het halve werk. Als je online perfect (maar toch authentiek) voor de dag komt, kan het niet meer mis gaan voor je.

Hoe bereid jij je voor op een sollicitatie? Reageer!

Auteur: Daisy van Swieten, HR – Recruitment