Sociale Zekerheid “nooit saai wel spannend”.

Column: Rob van Dijk, oprichter van SV Land

Lang geleden, ergens in de jaren 70 begon ik, Rob van Dijk, mijn carrière bij een rechtsvoorganger van UWV. Mijn opleiding duurde in die tijd nog een vol jaar. Praktijk en theorie werden afgewisseld. Leuk om te doen vooral omdat ik kroegvrienden als collega’s tegenkwam waarbij het al snel een sport werd om “de beste” te zijn. Competitief dus. En ik dacht steeds …. best een interessante werkomgeving. Maar waarom hebben ze me hier op school nooit iets over verteld? Kan ook zijn dat ik destijds niet zo goed oplette. Zeker geen saai vakgebied.

Na dat jaar ben ik volledig ingezet in de praktijk. Toen ook nog veel geleerd in de periode daarna. Meerdere wetten uitgevoerd op verschillende afdelingen. Saai werd het nooit.

Na een fusie tussen twee rechtsvoorgangers van UWV werd de kritiek op de kwaliteit van de uitvoering groter. De politiek en media gingen zich er mee bemoeien. Uiteindelijk leidde dat tot een samenvoeging van alle rechtsvoorgangers. Begin jaren 2000 was UWV een feit. We kregen niet al teveel tijd om deze megafusie voor te bereiden dus veel improviseren. Opnieuw … saai was het nooit.

Begin 2001 besloot ik SV Land op te richten: Specialisten Sociale Zekerheid gericht op sociaal juridische dienstverlening. Door diverse gewijzigde sociale wetten nam dit bedrijf in amper een jaar tijd een vogelvlucht. Het businessplan kon al snel de prullenbak in door de snelle groei. Vervolgens op 1 mei 2015 mede het SV Land zusje opgericht. Er bleek behoefte aan junior ervaren medewerkers te zijn in plaats van de superspecialisten van SV Land. Komende maand vieren we het vijfjarig bestaan van SV Werkt. Niet saai…. Wel spannend.

En dan nu. Corona crisis. Onze regering helpt ondernemers om werkloosheid te voorkomen met de NOW/TOZO. Een klus van formaat voor UWV en Gemeenten. Mijn hoed af voor de snelheid waarmee de maatregelen worden afgewerkt door UWV en Gemeenten. Sociale Zekerheid is door de maatschappelijke en politieke veranderingen altijd in beweging. Dus mocht je twijfelen aan een baan in de Sociale Zekerheid bedenk dan het volgende. Nooit saai wel spannend.