Stress en griep grootste veroorzakers van verzuim

Stress en griep grootste veroorzakers van verzuim

In 2023 waren stress- en griepgerelateerde klachten de voornaamste redenen voor ziekteverzuim, volgens gegevens van ArboNed en HumanCapitalCare. Het gemiddelde ziekteverzuim tussen december 2022 en november 2023 bedroeg 4,6%, wat lager was dan het voorgaande jaar (4,7%). Echter neemt langdurig verzuim toe.

Jaartrends bij kort verzuim
Bij kortdurend verzuim zijn griepachtige klachten te herleiden naar de seizoentrends. Elk jaar is er een algemene stijging in het aantal ziekmeldingen in het eerste en vierde kwartaal, als gevolg van griep. Tijdens de coronaperiode was er een afwijkend patroon. Daarentegen was in 2023 de seizoentrend weer vergelijkbaar met de jaren voor corona.

Langdurig verzuim neemt toe
Hoewel het totale aantal ziekmeldingen gedurende het jaar afneemt, stijgt het aantal medewerkers dat langdurig uitvalt door stress gerelateerde klachten. In de periode juli 2022 tot juni 2023 steeg het langdurig verzuim door stress met 8,4%. Opmerkelijk is dat 40% van deze gevallen volgens bedrijfsartsen van ArboNed en HumanCapitalCare weinig te maken heeft met werk, maar eerder met gebeurtenissen in iemands persoonlijke leven.

Wetsvoorstel: wijziging in het re-integratieproces
Om meer duidelijkheid te krijgen voor werkgever en werknemer ligt er op dit moment een wetsvoorstel voor een wijziging in het re-integratieproces. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter heeft een medewerker momenteel twee jaar de tijd om terug te keren naar de oude functie, wat vaak leidt tot onduidelijkheid over het terugkeerproces. Het nieuwe wetsvoorstel daarentegen stelt voor om deze periode te verkorten naar één jaar, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat voor zowel werknemer als werkgever over het verloop van de ziekteperiode.

Hoe nu verder?
Herken je de trend wat betreft langdurig verzuim? Onze professionals weten er wel raad mee! Dus ben jij op zoek naar een verzuimexpert? Laat het vooral weten.

Jeroen van der Sterren
06 - 211 408 71
Alles accepteren