Ontdek meer over jezelf met de persoonlijkheidstest van 16Personalities

Hoe zou jij jezelf omschrijven? Welke keuzes maak jij en waarom? Hoe ga jij om met bepaalde situaties?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het een goed idee om jezelf anders te kunnen omschrijven dan ’een commerciële duizendpoot’ of ‘verbinder’.  

Wij zijn in ieder geval helemaal klaar met de standaard vacaturetekst-clichés als ‘proactief’, ‘carrièretijger’ of ‘hands-on mentaliteit’. Wij vinden het veel leuker om te zien hoe iemand echt is! En of jij voor ons ‘uit het juiste hout bent gesneden’!

Een manier om hier achter te komen is door een persoonlijkheidstest. Het gebruik van persoonlijkheidstesten is zeker niet onbekend in het bedrijfsleven. En een van de bekendste hiervan is de 16Personalities test. Het fijne aan deze test is dat het door een uitgebreide uitleg een dieper inzicht geeft in hoe iemand te werk gaat. En het is helemaal gratis (ook mooi meegenomen)!

Een stukje achtergrond

Psychologen zijn al jaren bezig om te onderzoeken wat mensen uniek maakt en hoe je de persoonlijkheid kan definiëren. De bekende psycholoog Carl Jung heeft aan het begin van de vorige eeuw onderscheid gemaakt tussen diverse karaktereigenschappen en persoonlijkheidstypen. Volgens hem zijn alle persoonlijkheidstypen in iedereen aanwezig, maar is er een die meer op de voorgrond staat. Op basis van zijn theorie heeft Isabel Briggs Myers de wereldbekende Myers-Briggs Type Indicator ontwikkeld.

De 16 Persoonlijkheidstypen

Volgens het model van Briggs Myers zijn er 16 persoonlijkheidstypen. Deze hebben allemaal iets wat ze uniek maakt. Ben jij meer extravert of introvert? Hoe neem jij beslissingen? Ga jij op je gevoel af of denk je hier juist langer over na en stel jij een plan op? Uiteindelijk komt jouw unieke ‘code’ van vier letters naar voren die bestaat uit vier dimensies:

  • Waar richt jij je aandacht op? – Extraversion (E) of Introversion (I)
  • Hoe neem je informatie op? – Sensing (S) of INtuition (N)
  • Hoe neem je beslissingen? – Thinking (T) of Feeling (F)
  • Hoe ga je om met de wereld om je heen? –  Judging (J) of Perceiving (P)

De 16 verschillende persoonlijkheden die hieruit voorkomen zie je hieronder. Een uitgebreide omschrijving kan je voor alle persoonlijkheidstypen vinden op de site van 16Personalities.

Eenvoudig en online

De test is simpel en in slechts 5-10 minuten online te maken! Het enige wat je moet doen is een aantal stellingen beoordelen op een 7-puntschaal van ‘Eens’ tot ‘Oneens’. De bedoeling is natuurlijk wel dat je eerlijk antwoord geeft. Alhoewel het af en toe best confronterend kan zijn. Aan het eind van de test krijg jij te zien wat je persoonlijkheidstype is met een uitgebreide uitleg. Schrik niet, het is namelijk heel accuraat wat er staat!

 

Dit kwam er uit mijn test

Zo heb ik ontdekt dat mijn persoonlijkheidstype de Advocaat (INFJ-T) is. “Advocaten handelen met creativiteit, verbeelding, overtuiging en gevoeligheid – niet om voordeel te halen, maar om dingen in balans te brengen.” Een bron van herkenning. Voor mij is het een andere kijk op hoe ik mijzelf zou omschrijven. Heel waardevol om dit voor jezelf helder te hebben. Ook leuk: een paar jaar geleden heb ik deze test ook gemaakt en ik kreeg toen hetzelfde resultaat (wel met iets andere percentages). De kern van je persoonlijkheid lijken ze dus goed te kunnen doorgronden.

 

Leuke toevoeging

Nog een punt wat deze test uniek maakt: de test geeft je niet alleen maar informatie over je persoonlijkheid, maar laat ook wat bekende mensen zien met wie jij je persoonlijkheidstype deelt (zowel echt als fictief). Zo mag ik mijzelf plaatsen tussen Lady Gaga en Jon Snow. Altijd leuk om te weten!

Waarom maken werkgevers er gebruik van?

Deze test wordt inmiddels door vele bedrijven ingezet bij de sollicitatieprocedure. Iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen kwaliteiten of talenten. Wij willen deze talenten graag ontdekken om deze zo optimaal mogelijk in te zetten.

Ook wij vinden het belangrijk om te kijken wat jouw sterke kanten en valkuilen zijn. Zo kunnen we jouw talenten volledig inzetten en kom jij op de plek te zitten waar jij bij past. Voor ons is het bovendien goed om te kijken of jij uit het juiste hout bent gesneden!

 

Wil jij ook ontdekken wat jouw persoonlijkheidstype is? Je kan de test helemaal gratis maken op 16personalities.com.

 

Door: Charlotte van Leeuwen