Druk, druk, druk…

Weet u wie er vroeger echt druk was? Mijn opa, die had 500 kippen, 8 koeien, 2 paarden, zeker 10 schapen en ook nog eens 20 hectare grond. Ik hoor me zelf wel eens klagen als mijn agenda weer uitpuilt maar dat is nog niets vergeleken met de drukke dag van mijn grootvader.

Hij moest in de jaren ’50 het meeste werk alleen verzetten, dus wat zal die beste man een drukke agenda hebben gehad. Maar stress was hem vreemd, wat de stelling ‘druk is een beleving’ onderstreept. Druk is dus een gevoel en je ervaart druk als je jezelf druk maakt! Nu ben ik van nature een aardige stresskip dus u raadt het al. Ik voel me vaak druk, druk, druk.

Op het laatste nippertje

Afspraken nakomen is zo’n beetje de basisregel in het zakelijke verkeer. Op deze regel valt geen deal te winnen maar enkel te verliezen. Telkens als ik dreig om iets te vergeten, bekruipt me het gevoel van stress en voordat ik het in het gaten heb, ben ik dan nog druk ook.

Zoals die keer dat ik aan mijn collega’s van recruitment was vergeten door te geven dat er binnen afzienbare tijd een aanbesteding zou worden gepubliceerd. In de perfecte situatie waren de kandidaten van tevoren al geselecteerd en voorbereid. Nu moesten we tijdens de aanbesteding nog sollicitatiegesprekken voeren. Wat hadden we het toen druk. Om nog maar niet te spreken over de ‘druk’ die we voelden om de juiste match te kunnen maken.

‘Het is zo rustig op de afdeling, heeft u misschien nog goede mensen die ons kunnen helpen?’

Bij de uitvraag van klantvragen blijkt het in de meeste gevallen ook druk te zijn. Zelden worden we gevraagd om professionals te zoeken voor situaties waar het lekker rustig is.

Gelukkig voor ons zit er dus ook nog een mooie kant aan de ‘druk-beleving’. Een nieuw bedrijf opbouwen is zaaien maar als het allemaal tegelijk gaat groeien is het nog stiekem best lastig om te oogsten. Ook deze week werden we weer benaderd voor verschillende vraagstukken, specifieke klussen waar men op zoek is naar een gerichte oplossing.

Deze week zijn we lekker druk. Gelukkig maar!

Auteur: Jeroen van der Sterren, Algemeen Manager bij SV Werkt