Ben jij op zoek naar een vacature handhavingssspecialist? Bij SV Werkt hebben wij regelmatig mooie banen voor handhavingsspecialisten open staan. Het betreft klussen, waarvoor je gedetacheerd kan worden in het hele land. 

Een handhavingsspecialist staat  bekend om zijn onderzoekende en analytische instelling. De specialist is communicatief sterk en duidelijk. Hij of zij wil de waarheid aan het licht te brengen door het stellen van de juiste vragen. Een handhavingsspecialist krijgt vaak te maken met weerstand, maar handelt altijd met respect en staat stevig in zijn schoenen.

Een handhavingsspecialist krijgt vaak te maken met weerstand, maar handelt altijd met respect en staat stevig in zijn schoenen.

Een handhavingsspecialist is verantwoordelijk voor het terugdringen van oneigenlijk gebruik binnen de participatiewet. Dit gebeurt onder andere door het onderzoeken en observeren van fraudemeldingen. Mocht het nodig zijn om bewijslast te verzamelen dan gebeurt dit door het afleggen van huisbezoeken en het voeren van gesprekken met betrokkenen.

Handhavingsspecialisten houden zich ook bezig met het controleren van de volledigheid van klantgegevens, leefsituaties, inkomen en vermogen. Het is belangrijk dat een handhavingsspecialist fraude-alert is. Wanneer de specialist op dat gebied een expert is, kan hij zijn collega’s optimaal ondersteunen.

(Soft)skills van een handhavingsspecialist

Het is belangrijk goede communicatieve vaardigheden te hebben. Dat wil zeggen dat de handhaver door juiste communicatie weet te overtuigen en vertrouwen weet te winnen. Een handhavingsspecialist moet weten hoe te reageren in bepaalde situaties.

Weerstand en agressie zijn zaken waar een handhavingsspecialist regelmatig mee te maken heeft. Het is daarom belangrijk om stevig in je schoenen te staan. Het vermogen om ten alle tijden met respect te handelen heeft hoge prioriteit.

De dag van een handhavingsspecialist

 • 09:00
  Je start je dag met de geplande huisbezoeken. Vandaag ga je samen met de inkomensconsulent op huisbezoek. Eerst rijden jullie langs kantoor om het dossier op te halen. Jullie hebben beide een twijfelend gevoel bij dit dossier en zijn daarom extra benieuwd naar het huisbezoek.
 • 10:30
  Op de terugweg evalueren jullie het huisbezoek en de gemaakte afspraken. Nadat je de nieuwe afspraken in het plan van aanpak hebt verwerkt, bel je voor de zekerheid de betrokken gemeentelijke organisaties zodat zij op de hoogte zijn van de vorderingen.
 • 12:30
  Na de lunch ga je verder met het frauderapport en voer je een heronderzoek uit. Tussendoor beantwoord je nog een aantal vragen van de casemanagers over het fraude preventieplan welke je samen met je collega’s hebt opgesteld.
 • 16:30 
  Je hebt een evaluatiemeeting met alle betrokken organisaties gepland staan over de dienstverlening rondom handhaving. Hierbij is jouw inbreng van groot belang, jij bent als handhaver immers de verbindende schakel tussen inwoners en de gemeente.
 • 19:00
  Omdat jouw job geen vaste werktijden kent, heb je in het in belang van een lopend onderzoek deze keer een waarneming in de avonduren welke je vervolgens nog uitwerkt in een rapportage.

Vacature handhavingsspecialist

Ben jij enthousiast geworden en op zoek naar een baan als handhavingsspecialist? Bekijk de vacature voor (Junior) Handhavingsspecialist hier.