Wijn, een beleving op zich

Een wijnproeverij op afstand? Het kan! Bij SV Werkt hebben we afgelopen week ons team verrast met een online wijnproeverij.

Velen van ons houden van gezelligheid onder het genot van een wijntje. Maar wat weten wij eigenlijk van de achtergrond en smaak? Hier heb ik zelf eigenlijk nooit echt bij stilgestaan.

Persoonlijke ervaring

Het was nog even een verrassing, maar nadat de pakketjes met de wijn en hapjes bij onze werknemers waren afgeleverd werd het steeds meer duidelijk. Tegen vijven zat iedereen aan het einde van de werkdag klaar achter zijn laptop met drie soorten bijzondere rosé, witte, en rode wijn. We kregen de kans om gezellig bij te kletsen. Het was leuk om in deze gekke tijd ons team (weliswaar online) bij elkaar te zien en te weten waar iedereen op dit moment mee bezig is.

Onder leiding van een echte vinoloog mochten wij na een interessante uitleg over de wijn tegelijkertijd proeven in de volgende stappen. Ideaal als je het zelf eens wilt proberen;

Stap 1. Ruik aan de wijn

Stap 2. Omschrijf wat je ruikt

Stap 3. Proef de wijn

Stap 4. Omschrijf wat je proeft

Door deze stappen te volgen kun je ontdekken of er harmonie is tussen wat je ruikt en proeft, het is namelijk belangrijk dat de smaken overeenkomen. Het was grappig om te zien dat iedereen smaken anders beleeft. Ook was er ruimte voor het stellen van de meest uiteenlopende vragen. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af ‘‘Wat is eigenlijk het nut van wijn walsen voordat je het drinkt?’’ Een andere collega vroeg zich weer af ‘‘hoe ontstaat de kleur van rosé en hoeveel soorten zijn er wereldwijd?.’’

De antwoorden waren zowel interessant, als vernieuwend. En we hebben weer wat nieuwe kennis op mogen doen, dit keer buiten ons vakgebied!

 

Auteur: Dominique Baron (HR)