Mijn pad van junior casemanager naar Register Case- en Care manager (RCCM)

Het is nog geen drie jaar geleden dat ik mijn cliënt aan het uitleggen was dat hij drie keer per dag op zijn buik moest liggen om de schoolslag te zwemmen, voor het trainen van zijn boven rugspieren. Dankbaar als hij was kwam hij de week daarna weer terug voor controle. Zijn spieruithoudingsvermogen was verbeterd en hij kon al langer met een gestrekte rug zitten, waardoor hij minder klachten had in zijn onderrug. Hoe fijn ik het ook vond dat ik hem kon helpen, het gaf mij niet de voldoening waar ik naar op zoek was.

Een lange periode heb ik mijzelf de vraag gesteld: Maar wat vind ik dan wel leuk om te doen? Waar ben ik naar op zoek en hoe zorg ik ervoor dat ik het geluk in mijn werk weer kan terugvinden? Al snel kwam ik onverwachts in aanraking met preventie en verzuim tijdens de week van de werkstress. Ik was werkzaam bij de LOI als administratief medewerker op de Sales afdeling. De toenmalige HR/preventiemedewerker had gehoord van mijn achtergrond als Mensendieck-therapeute. De volgende dag stond ik voor diverse groepen instructies te geven over de best mogelijke werkhouding. Met een beetje humor kan zo’n onderwerp ook best leuk zijn.

Met deze stap kwam er nog geen 6 maanden later een kans voorbij om mijn volledige carrière om te gooien. Als HR/Preventiemedewerker bij de LOI had ik echt mijn plek gevonden. In deze periode heb ik veel kunnen betekenen voor mijn directe collega’s en heb ik zelf veel geleerd. Toch was het na 2 jaar tijd voor een vervolgstap. Op zoek naar inhoudelijke kennis op het vakgebied van verzuim en schadelast beheersing. Zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de opleiding register case- en care manager (RCCM) via SV Land.

Mijn kennismaking met SV Werkt

Tijdens mijn zoektocht naar de opleidingsmogelijkheden werd ik benaderd door SV Werkt. Zij vroegen of ik mij meer wilde gaan verdiepen in het onderdeel verzuim. Toen nog niet wetende dat SV Land, waar ik me net had ingeschreven voor de opleiding register case- en care manager, de moederorganisatie was van SV Werkt. Ik dacht een kopje koffie drinken kan geen kwaad. Het was een erg leuk en fijn gesprek, waardoor ik al snel in een tweestrijd terecht kwam. Behoud ik de zekerheid van een vast contract? Maar mis ik de verdieping in mijn werk? Of ga ik voor een nieuwe uitdaging met de daarbij horende onzekerheden? Na veel overleg, ook met het thuisfront, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om de sprong in het diepe te wagen.

Sinds 1 september 2019 werk ik als casemanager bij SV Werkt. Wat mij erg aanspreekt, omdat zij Young Professionals een kans bieden zich te ontwikkelen op het gebied van sociale zekerheid, precies wat bij mij past.

Best een pittige opleiding

Nadat ik net was begonnen bij mijn eerste opdrachtgever als WGA-casemanager, startte ook direct mijn opleiding Register Case- en Care manager (RCCM). Na het lezen van de studiemap raakte ik lichtelijk in paniek, want had ik wel voldoende kennis? Ook had ik mij behoorlijk verkeken op de studiebelasting naast het fulltime blijven werken. Mijn eerste gedachten waren dan ook, dat ik de studie nooit zou gaan halen en ik mijn sociale leven de aankomende maanden vaarwel kon zeggen.

Gelukkig heb ik tijdens mijn studieperiode veel ondersteuning gehad vanuit SV Werkt, SV Land en mijn toenmalige opdrachtgever Human Capital Services. Mijn collega’s waren altijd bereid om te helpen en mij extra uitleg te geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik iets rustiger door de studieperiode heen ben gekomen en er soms ook nog tijd was voor ontspanning.

Terugkijkend op het gehele proces zijn het 3 pittige maanden geweest. Mocht ik in de toekomst ooit weer een opleiding gaan volgen, dan zal ik het zeker anders aanpakken. Dat haalt niet weg, dat ik erg blij ben met het behaalde resultaat en de kennis die ik heb opgedaan. Ik ben mijzelf de afgelopen periode vaak tegengekomen en heb regelmatig discussies gevoerd met mijn partner als ik weer uitstelgedrag vertoonde. Je kunt zeker stellen dat ik ook op persoonlijk vlak een ontwikkeling heb doorgemaakt. Door de zelfreflectie opdracht ben ik op een andere manier naar mijzelf en mijn manier van werken gaan kijken (iets met korter van stof). Ik weet nu waar mijn valkuilen liggen, wat mijn sterke eigenschappen zijn en kan beter omgaan met stressvolle periodes.

Drie jaar geleden had ik nooit verwacht te staan waar ik nu sta. Ik heb mijn werkgeluk teruggevonden en sta sterker in mijn schoenen dan ooit tevoren. Ik heb een passie ontwikkeld op het gebied van preventie en verzuim en hoop nog vele jaren werkgevers en werknemers hierin te mogen ondersteunen/adviseren.
Sanne Turenhout