Ga Staan!

Een grote bochel op haar rug door het krom zitten, een grauwe huid door het kunstmatige TL licht en een harige neus door de slechte luchtkwaliteit. Vorige week zette ze voor het eerst voet op Nederlandse bodem, de Britse Emma. Nee, dit is geen lid van het Britse koningshuis en ze bemoeit zich ook niet met de Brexit; de vrouw symboliseert de kantoormedewerker van de toekomst.

Futuroloog William Higham heeft naar aanleiding van zijn onderzoek onder kantoorpersoneel naar lichamelijke klachten en een groot aantal medische dossiers de pop laten maken om te laten zien wat er met ons staat te gebeuren als we onze kantoorgewoontes niet aanpassen. Ondanks dat Emma’s uiterlijk de meest extreemste ongemakken bevat zit er achter het ontwerp van de pop wel een duidelijke boodschap; kap met dat zitten en ga staan!

Gemiddeld zitten kantoormedewerkers 9,5 uur per dag, zelf zit ook vaak de gehele dag en eet ik de lunch vaak achter mijn bureau. Ondanks dat ik vier keer per week fitness en mijn dagelijkse loopje van het station tot kantoor heb, word het vele zitten toch aangewezen als een sluipmoordenaar. Uit een onderzoek dat is verschenen in The Lancet blijkt dat je dagelijkse zitgrens tussen de 7 en 8 uur ligt, en dat ieder uur dat je daar overheen gaat hartstikke slecht voor je is.

Om dit te voorkomen zijn er wel een aantal tips voor je.

  • Wandel in de pauze
  • Vergader staand
  • Plaats de printer en het koffiezetapparaat in een uithoek
  • Vraag je werkgever om een sta-bureau
  • Haal geen koffie meer voor collega’s, zodat iedereen zelf loopt (of haal juist heel veel voor iedereen..)

Met bovenstaande tips bevorder je de bloedsomloop en ben je vaker van je plek af op kantoor. Naast deze vijf tips zijn er natuurlijk nog veel meer oplossingen om het zitten tegen gaan, maar vooral de bewustwording is belangrijk. Want zeg nou zelf, je wil er over een aantal jaar natuurlijk niet bijlopen met een bochel waar zelfs Quasimodo jaloers van zou worden 😉

Auteur: Jordy van den Akerboom, HR – Recruitment